AMED - PSAKD Amed Şubesi, Yassı Matem Ayı nedeniyle aşure dağıttı. Amed şube Eşit Başkanı Ayfer Artan, "Zulme rıza zulümdür" dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi (PSAKD) Amed Şubesi, Yassı Matem ayı nedeniyle şube binaları önünde lokma dağıttı. Lokma dağıtım etkinliğine PSAKD Eşit Başkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanları, Amed Büyükşehir, Rezan (Bağlar), Sur, Peyas (Kayapınar), Bismil belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kişi katıldı.
'AŞURE SADECE YEMEK DEĞİL VİCDAN ÇAĞRISIDIR'
Hakikat arayışçılarının anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlikte söz alan PSAKD Amed Şubesi Eşit Başkanı Sırdaş Adıgüzel, burada adalet arayışı etrafında bir araya geldiklerini söyledi. Aşure’nin sadece bir yemek olmadığını mazlumun haykırışı olduğunu söyleyen Adıgüzel, “Kerbela yaşandı ama acısı bitmedi. İnançlarımız ibadet yerlerimiz tanınmıyor. Cemevlerimiz kültürel yerler denilen eşit yurttaşlıktan ayrı bırakılıyor. Kerbela bugün halen Soma’da Ankara’da, sokakta coplanan gençte somut buluyor. Biz Pir Sultan yolundayız. Bu lokmanın bereketi bütün canlara adalet ve hak eşitliği getirsin” dedi.
DUALAR OKUNDU SEMAHLAR DÖNÜLDÜ
Etkinlik Dede Kargun Ocağı dedelerinden Musa Dede (Kılıç) söz aldı. Kılıç, "Mazlumla zalim arasındaki farkı hepimiz gönül gözümüzle görmekteyiz. Şah İmam Hüseyin’in davası mazlumun yanında olmaktır. Zalime karşı hiçbir zaman boyun eğmemek direnmektir. Gönlümüz bu yoldadır” şeklinde konuştu. Musa Dede gulbang ve aşure duasını okudu.
AYFER ARTAN: ZULME RIZA ZULÜMDÜR
Ardından zakirler sahne alarak deyişler seslendirdi. Sonrasında söz alan Eşit Başkan Ayfer Artan, bugün yalnızca bir lokmayı değil Hüseyin'in susuzluğunu, mazlumların acısını paylaştıklarını söyledi. Kerbela'da İmam Hüseyin başta olmak susuz kalanların ehlibeyt uğruna can verdikleri gün olduğunu söyleyen Ayfer Artan,"Kerbelayı yalnızca hatırlamakla kalmaz onun bize yüklediği sorumluluğu da taşırız. Zulme rıza zulümdür. Kızılbaş Aleviliği'nde aşure yemek değil niyazdır" diye konuştu. Aşure'nin Yassı Matem'in sonu, umudun başlangıcı olduğunu söyleyen Ayfer Artan, “Bu lokma zalime hayır mazluma evet diyenlerindir. Bugün bu lokmanın manasını unutanlar çoğaldı. Aşure kazanıyla halkın gözünü boyayanlar var. İnancı, niyazı kendi reklamı için kullananlar var. Bu ülkenin barış sofrasında kendi inancımız, dilimiz, rengimizle olacağız. Kerbela'da aldığımız direnişle yol önderlerimizin izinde barışın, adaletin, eşitliğin yolunda yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.
HATUN: BARIŞ KAZANLARINI KAYNATALIM
Ardından söz alan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun ise, şunları söyledi: "Aşure kazanını kaynatıp barış çağrısı yapanların emeğine sağlık. Bin 300 yıl önce Kerbela'da nasıl mazlumun sesi Hüseyin olduysa bugünde Ortadoğu'da mazlumların sesi var. Ortadoğu'nun her yeri Kerbela’dır. İçinde savaş olmayan yer yok. Birçok yezid var ama Hüseyin, Ali gibilerde çok var. Bugün gönlümüzde büyük umutlar yaşattılar. Bizler onların umutlarını büyütelim barış kazanlarını kaynatalım. Barış herkesin Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Çerkezlerin, Sünnilerin payıdır. Herkesin hakkı eşittir. Aşurenin tadı herkese aynıdır" dedi.
Süleymaniye’de gerçekleşen töreni hatırlatan Doğan, “Yeni bir yaşam inşa ediliyor. Herkes bu yeni yaşamda kendini rengiyle, inancıyla görmelidir. Kendi topraklarında kendi suyuyla doymalı. Kerbela'nın da Madımak, Mereş'in de Roboskî'nin de yüzleşmesini yaparak yaralarımızı sarmalıyız. Umut ediyoruz ki dünkü kutsal gün herkesin barışına vesile olur. Bir daha Kerbela, Sivas, Madımak yaşanmasın" diye konuştu.
SEMAH DÖNÜLDÜ
Ardından zakirler deyişler seslendirdi ve semah dönüldü. Etklinlik aşure lokmasının dağıtımının ardından son buldu.