AMED – HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın, katledilişinin 34'üncü yıldönümünde anıldı. Anmada konuşan DEM Partili Ceylan Akça, "Kürdistan'da binlerce Vedat Aydın doğdu" dedi.
Amed'de 5 Temmuz 1991'de gözaltına alındıktan sonra katledilen ve cenazesi 7 Temmuz'da Xarpêt’in Maden ilçesinde bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın, katledilişinin 34'üncü yılında Keçi Burcu'nda yapılan açıklamayla anıldı. Anmaya, kentte bulunan siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcileri, ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
'MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKIYORUZ'
Burada konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Ceylan Akça, "Vedat Aydın’ın başlattığı onurlu mücadeleye sahip çıkıyoruz" dedi.
Aydın'ın katledildiği tarihte yaşananları hatırlatan Akça, "90'lı yıllarda başlattığı mücadelenin sonuçlarını şu an mahkeme salonlarında bazı pratiklerde görüyoruz. Yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle tutuklanmıştı. Mahkemelerde Kürtçe savunma yaptığı için tekrar cezalandırılmıştı, ama Kürtçeden vazgeçmemiştir. Onun verdiği mücadeleyle insanlar mahkeme salonlarında Kürtçe savunma hak haline geldi. Çok kişinin Kürtçe savunma yapmasına neden oldu. Vedat Aydın'ı öldürdükleri yerde mücadelesini bitirmek istediler. Ancak o katledildiği yerde binlerce çiçek olarak açtı. Kürdistan'da binlerce Vedat Aydın doğdu" diye konuştu.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı"na dikkat çeken Ceylan Akça, bu sürece gelinmesinde Aydın'ın büyük katkısı olduğunu belirtti.
Konuşmanın ardından, Aydın'ın Mardin Kapı'da bulunan mezarına yürüyüş gerçekleştiren kitle, yürüyüş boyunca "Şehîd namirin" sloganı attı.
'ONUN İZİNDE YÜRÜDÜK'
Aydın'ın mezarı başında konuşan DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, Aydın ve aynı yolda yaşamını yitirenlerin mücadelelerin kendilerini bu günlere getirdiğini belirterek, "Vedat Aydın'ın kimlikleri saymakla bitmez. Kürt'tü, devrimciydi, hakikat yolunda mücadele ediyordu. Biz de onların peşindeyiz. Biz yol arkadaşları onun izinde yürüdük. Ruhları şad olsun. Hakikat yolunda olanlar asla ölmüyorlar. 34 yıl değil, 34 asır geçse kimse onları unutmaz. Çünkü onların yolu hakikat yoluydu. Kürtçe konuştuğu için katledildi. Elinde silah yoktu, savaşacak bir şey yoktu. Tek suçu dili için mücadeleye devam etmesiydi. 'Dilimle kendimi ifade ettim, beni katledecekler' demişti ailesine. Ama korkmadı. Saygıyla anıyoruz. Yolu, yolumuzdur, izi izimizdir" ifadelerini kullandı.
Anma, "Şehîd namirin" sloganlarıyla son buldu.