BALIKESİR - İvrindi ilçesinde işletilen altın ve gümüş madeninin kapasitesinin arttırılmak istenmesine tepki gösteren ekoloji örgütleri, bölgenin su kaynaklarının yok olacağı uyarısında bulundu.
Balıkesir’in İvrindi ilçesinde Madra Dağı’nda TÜMAD Madencilik tarafından işletilen altın ve gümüş madeni ocağının kapasitesi artışı ile ilgili yürütülen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine ilişkin halkın katılım toplantısı Değermenbaşı Köyünde yapıldı. 835 hektardan bin 287 hektara çıkarılmak istenen maden alanı ile ilgili toplantıya şirket, maden çalışanları ve ailelerini getirerek toplantının yapılmasını sağladı.
Madene karşı çıkan ekoloji örgütlerinin toplantı yapılan salona girişlerini engellemek için salon doldurulurken, 4 temsilci toplantıya girerek itirazlarını anlattı. Toplantıda konuşan Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, "Olağanüstü bir doğada yaşandığının farkındasınızdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerine şunu söylemek istiyorum; buranın çok büyük bir maden olduğunu biliyorsunuz. Kapasite artışı ile Türkiye'nin en büyük maden işletmesi olacak. En büyüğü İliç'teydi, orada korkunç bir facia yaşadık. Yığın liçinin çökmesiyle oldu. Buradaki yığın liçi iki katı artacak. Böyle büyük bir madenin toplantısını küçük bir salonda yapmak doğru değil. Hukuki açıdan da itirazımız olacak. Salonun dışında kalanların da madenle ilgili sözünü söylemesini engellememek lazım" dedi.
HUKUKİ MÜCADELE
Su kullanımı ve açılan kuyularda sorunlar olduğunu dile getiren Eryılmaz, "Kozak’ta Hacıhüseyinler Yaylası’nı liç alanına çevirecekler. Bu İliç’teki gibi bir felakete neden olabilecek. Bu bölgede yaz aylarında bir felaket yaşanırsa İliç’tekinden daha fazla can kaybı olacak ve bölgenin su ihtiyaçlarını karşılayan su havzaları kirlenecek. ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve şirketin 2026’da bitecek olan işletmesi süresinin ardından rehabilite çalışmaları yaparak alanı terk etmesini istiyoruz. İtirazlara rağmen şirkete onay verilirse hukuki olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.
Toplantıda Balıkesir Mimarlar Odası ve diğer ekoloji örgütü temsilcileri de madene karşı itirazlarını dile getirdi.